Aszalt gyümölccsel töltött pulykamell
2017.10.17
HOZZÁVALÓK
- 1,2 kg pulykamell
- 3 dkg fehér kenyér
- 4 ek napraforgóolaj
- 20 dkg aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, alma)
- só
- fehér bors
- Cayenne-bors
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 2 db sárgarépa
- 1/4 db zellergumó
- 1 szál póré
- 2 ek paradicsompüré
- 2,5 dl zöldségleves-alaplé
- 6 szem szegfűszeg
- 40 dkg brokkoli
- 2 db paradicsom
- 2 ek szeletelt mandula
- 2,5 dl vörösbor
- étkezési keményítő (búza)
ELKÉSZÍTÉS
- A pulykamellet hideg vízzel leöblítjük, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, és zsebet vágunk bele a töltelék számára.
- A kenyeret apró kockákra vágjuk, és 1 ek olajon megpirítjuk. A kevés vízzel felöntött aszalt gyümölcsöt 2 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, felkockázzuk és összeforgatjuk a kenyérkockákkal. A keveréket 1-1 csipet sóval, borssal, Cayenne-borssal, valamint fahéjjal fűszerezzük, és a zsebbe töltjük. A nyílást hústűkkel lezárjuk. Egy sütőbe rakható edényben felhevítünk 3 ek olajat, és körbepirítjuk rajta a húst.
- A megtisztított, durvára darabolt sárgarépát, zellert és pórét a hús köré szórjuk, kissé megkapatjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürével elkevert alaplét és a szegfűszeget. Az edényt a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 75 percre. Közben a húst többször meglocsoljuk a szafttal.
- A megtisztított, rózsákra szedett brokkolit lobogó sós vízbe dobjuk. Adunk hozzá egy kevés szerecsendiót, és 15-20 percig pároljuk. A paradicsomokat meghámozzuk, cikkekre vagy kockákra vágva a brokkolihoz adjuk, és együtt főzzük 2 percig. Ezután leszűrjük, lecsepegtetjük, és megszórjuk a zsiradék nélkül világosra pirított mandulával.
- A húst kivesszük az edényből és melegen tartjuk. A visszamaradt zöldséges szaftot felöntjük a vörösborral, beforraljuk, majd szűrőn átpasszírozzuk és egy kevés keményítővel besűrítjük. Az így kapott mártást sóval, borssal, fahéjjal fűszerezzük. Végül a húst felszeleteljük, és a mártással meglocsolva, a mandulás zöldségkörettel tálaljuk.