Köles felfújt

2018.09.27

Hozzávalók:
40 g vaj, 150 g köles, 400 ml tej, 2 tojás, 50 ml tejföl, 3 ek méz, 100 g arany mazsola
Tejmentes változat: Vaj helyett kókuszzsír, tej helyett rizstej, tejföl helyett és szója vagy rizs tejszín, laktóz érzékenyek laktózmentes tejjel és tejföllel is készíthetik. 

A vajat olvasszuk fel egy lábosban, majd pirítsuk rajta a kölest egy percig.
Öntsük fel a tejjel, és alacsony hőfokon, pároljuk fedő alatt puhára. Kb. 15 perc.
A kölest hűtsük ti teljesen, majd a kezünkkel morzsoljuk szét szemeire, hiszen össze fog állni kissé.
A tojásokat válasszuk ketté.
A fehérjéket csipet sóval verjük kemény habbá.
A sárgákat keverjük ki a mézzel, tejföllel.
Először a tejfölös masszát keverjük a köleshez, majd keverjük bele a mazsolát, végül óvatosan forgassuk bele a tojáshabot is.
A formát, vagy formákat vajazzuk ki, majd osszuk el bennük a masszát.
180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 percig süssük.
Langyosan, erdei gyümölcsös lekvárral ajánlom fogyasztani.